Het zonnigste plein van IJsselstein

Het IJsselsteinse Vingerhoekhof is een zakelijk plein waarop auto’s, fietsen en vuilcontainers staan. Het plein wordt omgeven door blinde muren die het zicht ontnemen op de ambitieuze ondernemers en betrokken inwoners die erachter werken en wonen. Mensen met creatieve ideeën, die kleur willen geven aan dit ietwat grijze stukje stad.

We ontmoetten ze toen we plannen voorbereidden voor de herinrichting van het hof, in opdracht van de gemeente. Die voorbereiding pakten we aan zoals we dat graag doen: voordat we achter de laptop of tekentafel kruipen, maken we eerst het onzichtbare zichtbaar. En dan niet alleen de kabels en leidingen in de bodem, maar ook de kenmerken en belangen van de omgeving.

Data-analyse en gesprekken

Uit een kort traject van data-analyse en gesprekken ontstond een berg informatie. We ontdekten dat eigenaren van de cafés en restaurants rond het plein aan de ‘hofzijde’ terrassen wilden openen. Zo hopen zij het Vingerhoekhof om te toveren van een zakelijke parkeerplaats in een levendige locatie waar bezoekers tussen het winkelen door graag even neerploffen.

Omwonenden zien het hof ook graag fleuriger, maar hechten tegelijk aan hun parkeervergunning-met-plek-op-loopafstand. Intussen begrepen we dat het gemeentebeleid uitgaat van plaats voor fietsen en vuilcontainers.

We moesten op zoek naar de balans tussen vorm en functie. Voor gemeenten is dit soort kennis belangrijk, want ze stelt je in staat twee doelen te bereiken: enerzijds maak je plannen die tegemoetkomen aan de wensen van betrokkenen, anderzijds schep je realistische verwachtingen over het resultaat van die plannen. Je biedt ruimte voor ideeën én duidelijkheid over de grenzen.

Het resultaat: vorm en functie gaan hand in hand

In het specifieke geval van het Vingerhoekhof droeg onze analyse bij aan een plein met meer plaats voor horeca, maar ook voldoende plek voor auto’s en fietsen. Een hof met kleur, dat beter past in het schilderachtige stadshart, maar ook bereikbaar blijft voor de vuilnisophaaldienst. Een stukje stad, kortom, waar vorm en functie hand in hand gaan, maar de vorm er wel op vooruit ging.